1. Какво ни е необходимо да вземем със себе си за плаването на ветроходна яхта?

Когато събирате багажа си, моля, вземете предвид, че той трябва да бъде опакован в меки сакове или чанти, но не и куфари. Дрехите, от които ще имате нужда, е желателно да бъдат както удобни, така и разнообразни - за топло и студено време, поне едно ветроупорно яке или горнище, поне един панталон с дълги крачоли, който не се мокри лесно. Важно е да имате равни обувки, които да ползвате само на борда, също така да не се хлъзгат и да не оставят следи. На борда са забранени всички обувки носени извън лодката, както и високите токчета. Слънцезащитните кремове и лосиони, инсектицидните репеленти, и балсамът за устни също е препоръчително да присъстват в багажа Ви за една почивка на ветроходна яхта. Що се отнася до лекарства, и превързочни материали - всеки има ‘’задължително съдържание’’ на личната си аптечка, с която обикновено пътува. Но освен тези „традиционни” медикаменти , добре е да предвидите - за всеки случай - лекарства срещу морска болест, антиалергични таблетки или крем, бързодействащи средства срещу стомашно-чревни разстройства, пластири и мехлем против кожни изгаряния или възпаления. Вашият шкипер ще ви даде допълнителни напътствия какво трябва да носите по време на плаване в Гърция.

2. Мога ли да плавам, ако страдам от морска болест?

          Морската болест, или още, според медицинския термин кинетоза, представлява конфликт на сензорните възприятия, вследствие на което организмът реагира както при отравяне - виене на свят, гадене, повръщане. Независимо дали сте наясно, че имате такъв проблем, когато се качвате на кораб, или откриете това на борда на яхтата, която вече сте наели, това не е повод за притеснение, или нещо фатално. Има множество медикаменти, които успешно се използват срещу морска болест -антихистаминни средства, същите както и при борбата с алергии. Има и специални хомеопатични препарати, които провокират симптоми на люлеене, но в малки дози оказват лечебно въздействие. Винаги можете да се подсигурите с два или повече вида такива препарати, за да се възползвате от тези, които Ви влияят в най-голяма степен, да се забавлявате, и да изпитате точно толкова удоволствие от вашата ваканция, колкото и останалите пасажери на яхтата.

3. Какви са климатичните условия?

Гърция притежава топъл средиземноморски климат. Летата по низините са горещи и сухи със безоблачно небе. Планинските райони са много по - хладни, със сериозни превалявания от дъжд през зимата. Като цяло времето в страната е прекрасно, с безоблачно синьо небе, особено през лятото. Бихме желали да ви обърнем внимание на това, че в открито море винаги е по-хладно, отколкото на брега - заради вятъра, заради по-високата влажност на въздуха. И е напълно възможно условията да се сменят рязко. Нужно е да сте подготвени както за топло, слънчево и горещо време, така и за внезапни силни ветрове, или застудявания, както и за вечери, в които дрехата с дълъг ръкав е необходимост, независимо, че е август (например), и сме в Гърция...

4. Как са оборудвани предлаганите яхти?

В зависимост от годината на производство, и от степента на луксозност, на борда на една лодка е възможно да има най-различна степен на удобство - от плазмени телевизори, до сауни и джакузита. В случая ще опишем типичното оборудване на една яхта, на което всеки, който би взел под наем лодка от нашите партньори, може да разчита. Електроенергия се подсигурява с помощта на акумулатори или генератори, които трябва да бъдат зареждани при спиране. Прясна вода за баните се съхранява в големи резервоари, които срещу определена такса се допълват при всяко спиране на пристанище. Тоалетните се намират обикновено в баните, и от поне две от спалните помещения до тях има пряк достъп. Спалните помещения са обособени по двойки или тройки в отделни каюти. Кухнята е обща, и разполага с хладилници, газова печка, мивка, плот за рязане, прибори и съдове за готвене и сервиране.

5. Как се разпределя времето между плаване в открито море, и престой на сушата?

При благоприятни други условия, това разпределение зависи от желанията на пасажерите. Отговорът на този въпрос зависи до най-голяма степен от избора на маршрут, и по-конкретно отдалечеността на желаната дестинация от марината, в която пътуването започва. Също така от значение е и за колко време е взета яхтата под наем. Не на последно място са климатичните условия, и това дали отплаването или съответно приставането е възможно. На последно, но не и по важност място се нарежда, необходимостта от презареждане на консумативите - вода, ток и прочее, също предопределя необходимостта от спиране на пристанище.

6. Възможно ли е да вземем със себе си малки деца?

Вашите деца са добре дошли на борда. Няма нормативен документ, който да поставя възрастови ограничения пред потенциалните пасажери, но моля предварително да ни уведомите за възрастта на децата, за да получите ценни съвети.

7. Защо ми е необходим капитан?

Чартирането на лодка с капитан има множество преимущества:
Имате повече избор - свободни сте да решите дали вие да сте капитан на лодката с капитана до вас, който да ви информира и помага, или да си почивате и да се забавлявате със семейството и приятелите си, докато капитана се грижи за всичко останало, оставяйки ви без грижи и отговорности.
Той се грижи нищо да не ви липсва по време на почивката и е човека, който знае как да се справя с всяка ситуация възникнала в морето и в повечето случаи веднага да поправи всяка повреда, така че вие да не мислите за нищо по време на почивката си.
Той се уверява, че се чувствате в безопасност. Капитана познава най - добрите места за пускане на котва, местни условия и дълбочината на района, като така ви освобождава от стреса на внезапни аварии, като например освобождаването на котвата през нощта. Още повече, ако закотвянето не е сигурно, капитана ще остане на борда, позволявайки ви да се насладите на местните гледки без никакви грижи.
Спестявате пари - когато лодката се стопанисва от професионалист или под назора на такъв, тя и оборудването й могат да се запазят в отлично състояние, освобождавайки ви от случаи на щети.
И разбира се, той ще се погрижи и да направи пътешествието ви по - интересно - капитана ще ви предлага малко познати места, на които ще се насладите и ще изгаряте от желание да опознаете.

8. Как да стигнем до началното пристанище?

В зависимост от избраната яхта началната точка е конкретно пристанище, което е упоменато в спецификацията на плавателния съд. Настаняването е в деня на резервацията след 15 часа, а напускането до 12 часа.

Транспортът до пристанището не е включен в нашето предложение, но в зависимост от мястото на тръгване може да бъде осигурен, при желание от ваша страна.

При пътуване със самолет можем да съдействаме за самолетни билети и има възможност за осигуряване на трансфер от летището до пристанището и обратно.

9. Отговорност при повреда.

Ако възникне някаква повреда в следствие на природно влияние или неправилни маневри по вода или котва, тя се покрива от капитана. Пътниците носят отговорност само за щети причинени от тях самите.
За връзка с нас: +359 898 452 470
MJcharter
MJcharter
бул.Витоша 10 офис 16,
София, България